Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorHussy
    • CommentTimeOct 5th 2011 zmieniony
     permalink
    Mój A. też się zachwyca tą Kobitą z reklamy i jak zobaczył pierwszy raz to było 'mmmmmm' O właśnie leci w tv :devil::devil:
    Taka prawda.Co za dużo to i świnia nie chce :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
    • CommentTimeOct 5th 2011
     permalink
    a ja wole juz ta niz zachecajace reklamy slodyczy :D
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    Trisha, dlaczego? Kuszą Cię ? :bigsmile::devil:
    --
    •  
      CommentAuthorTrisha
     permalink
    I to jak!!!! Ciagle potem o nich rozmyslam :( Dobrze, ze na dzis mam popcorn z microfalowki :D
    --
    • CommentAuthorewa74
     permalink
    intimissimi ,ma dobrej jakosci rzeczy a reklama tez mi sie podoba...
  1.  permalink
    a dla mnie intimissimi to strasznie słaba bielizna.
    Widziałyscie co nam przyniesie reforma edukacji?
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Hmm ja też słyszałam że Komunia będzie w 3 kl i jestem za tym jeśli maluszki będą szły do szkoły ale wciąż mam nadzieję że ten debilny pomysł upadnie!
    --
  2.  permalink
    Dla mnie to sa jakies jaja, a nie reforma
    •  
      CommentAuthorAndżi
    • CommentTimeOct 7th 2011
     permalink
    Hussy: Mój A. też się zachwyca tą Kobitą z reklamy i jak zobaczył pierwszy raz to było 'mmmmmm' O właśnie leci w tv

A ja nie mam tv i nie mam problemu :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthormorela1
    • CommentTimeOct 7th 2011
     permalink
    mnie też strasznie wkur... ta reklama ...

ROXY ja też przeżyłam poronienie ...
    i też płód był obumarły ... poinformowali mnie o tym i zajeli się mną dla mne w straszny sposób... ale ja nie o tym ...
    musisz poczekać ! czas leczy rany ! nie spodziewaj się że od tak o tym zapomnisz bo w pamięci będziesz to mieć do końca życia ale z czasem nauczysz się z tym żyć ..
    tylko daj sobie czas.
    --
    •  
      CommentAuthorkate1
    • CommentTimeOct 9th 2011 zmieniony
     permalink
    To się nazywa mieć talent!! :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    http://www.youtube.com/watch?v=16QgTZ3-OZc
    --
    •  
      CommentAuthorwhite_lady
    • CommentTimeOct 10th 2011
     permalink
    aga 1976 "Dla mnie to sa jakies jaja, a nie reforma"
    a czy masz na myśli to że 6 latki musza iść od szkoły? jeśli to to ja w 100% się zgadzam!
    --
  3.  permalink
    A mozesz uargumentowac?
    •  
      CommentAuthorwhite_lady
     permalink
    uważam, że 6 latki powinny cieszyć się ostatnim rokiem zabawy i dzieciństwa
    idąc do szkoły traci ten rok bo poznaje realia małego ucznia. Skoro kiedyś ktoś mądry wyznaczył granicę wieku przedszkolnego i przynosiło to jak dotąd bardzo dobre skutki to po co wsadzać kij w mrowisko?
    Pamiętam gdy ja chodziłam do 6latków (byłam bardzo strachliwa) dziwne, że gdy szłam do szkoły byłam bardzo otwarta na nią i nie mogłam się jej doczekać. Jeden rok a jednak w główce małego człowieczka wiele się zmienia. Na pewno istnieją też medyczne argumenty których ja niestety nie znam.
    --
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Ja jestem całą sobą przeciw tak wczesnemu wysyłaniu dzieci do szkoły!
    To jest indywidualna sprawa i dla mnie jest to śmieszne ze kilka lat temu by Anka mogła iść jako 5cio latek do zerówki musiała kilka razy przejść badanie w PPP choć była zdolną dziewczynką, umiała już literki powoli zaczynała pisać i prawie płynnie czytała.
    Jeśli od przyszłego roku Weronika będzie musiała iść do zerówki to bedę załatwiać jej papiery by nie szła. Wiadomo to jeszcze cały rok szkolny ale i tak wg mnie i emocjonalnie i fizycznie nie jest na tyle duża.
    Zerówka teraz wcale nie przygotowuje do szkoły. Dziecko uczy sie - szlaczków i kolorów - aż tyle. a w szkole zderzenie z rzeczywistością bo od pierwszych dni wymagają znajomości literek, cyferek itd To tak jakby teraz dorosły miał opanować perfekcyjnie język chiński - kosmos
    --
  4.  permalink
    aaa- myslałam White_lady,że zgadzasz sie z tym,żeby 6latki szły do szkoły :)
    Mnie nawet nie o to chodzi , że to za wczesnie- tylko o totalnie nieprzygotowanie szkół na to, by jednego roku przyjąc dzieci z podwójnego rocznika. Pomijam,ze to akurat rocznik moej córki :/
    •  
      CommentAuthoranne76
     permalink
    ja mam bardzo mieszane uczucia względem tej reformy.... zdecydowanie na >nie< jest moim zdaniem nieprzygotowanie szkół... natomiast czy mam argumenty na >tak<? sama nie wiem... po prostu staram się nie demonizować problemu (nie twierdzę, że Wy tak robicie) może dlatego, że sama (podobnie jak mój brat) poszłam do szkoły rok wcześniej, czyli jako 6-latek właśnie... a właściwie jako 5-latek, bo rodzice posłali mnie do szkolnej >zerówki< (nie chodziłam do przedszkola wcale)... nie powiem, że było łatwo, bo nie było... tyle że z tego co pamiętam to bardziej mi przeszkadzało to, że dzieciaki się znały (chodziły razem do przedszkola), a ja byłam "obca"... no ale fakt - wszystko zależy od predyspozycji dziecka... nie każde jest gotowe... ja widać byłam (co potwierdziły jakieś skomplikowane testy ponoć przez kilku psychologów i pedagogów prowadzone - nie pamiętam ich)...
    z drugiej strony jak myślę o swojej córce (właśnie skończyła 2 latka), to chciałabym żeby jej dzieciństwo trwało jak najdłużej... mimo, że widzę że jest zdolna, szybko "łapie" i - jak twierdzą w żłobku - wyróżnia się na tle grupy (jest sporo do przodu w porównaniu z rówieśnikami)...
  5.  permalink
    Co do podwójnych roczników- dla mnie niezrozumiałe jest to, że w skrajnym przypadku w jednej klasie będą dzieci z prawie dwuletnią różnicą wieku. Wystarczy sześciolatek z listopada/grudnia i siedmiolatek ze stycznia/lutego. Na tym etapie jak dla mnie bardzo duża różnica. A nieprzygotowanie szkół i, moim zdaniem, ogólne zamieszanie w sprawie reformy, tylko sprawiają, że jestem coraz bardziej negatywnie nastawiona do sprawy.
    --
    •  
      CommentAuthoranne76
     permalink
    dobrze mówisz ceri :) nieprzygotowanie i totalny bałagan...
  6.  permalink
    Ja myslę,że tak naprawde to większośc 6 latków jest przygotowana do rozpoczecia edukacji. Maja chłonne umysły, sa ciekawe świata.
    Tyle,że w naszych realiach będą chodziły do szkoły np na 14 lub 15, bo przeciez budynki z gumy nie są. Pomijam,ze ilośc miesjc w liceach i na uczelniach tez się nie zwiększy, wiec będzie niezła rzeź. A o podwójnej liczbie bezrobotnych nie chce juz nawet wspominac :/
    •  
      CommentAuthoranne76
     permalink
    przygotowanie zaplecza technicznego - tak to ujmijmy, a przygotowanie dzieci to moim zdaniem dwie różne rzeczy... problem w tym, że muszą się zgrać... i to idealnie... poza tym musi być do tego wszystkiego odpowiednio dopasowany program nauczania... no bo co to znaczy, że 6-latek jest gotowy do szkoły? umysł chłonny to jedno, ale umiejętność długiej koncentracji i wysiedzenia bez wiercenia się i gadania przez lekcję, to drugie... niestety w wielu szkołach nadal - mimo, że ponoć zalecenia są inne - maluchy siedzą normalnie w ławkach i uczą się podobnie jak starsze dzieci...
    znam trochę obecnych 5-latków i uwierzcie, że wiele z nich zupełnie nie nadaje się do szkoły - właśnie dlatego, że nie wysiedzą "przepisowych" 45 minut... :(
    •  
      CommentAuthorwhite_lady
     permalink
    Nie chciałabym żeby mój synek szedł do szkoły (zerówki) jako 5-latek:/ Jakoś Einsteina i innych podobnych mądrych ludzi nie wysyłano tak wcześnie do szkoły i wcale ich iloraz inteligencji przez to nie ucierpiał;)
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    czy któraś oglądała dzisiejszy odcinek rozmów w toku ?
    masakra....
    o kambodżańskich prostytutkach...... :sad::sad::sad::sad::sad:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    kolejny też się nieźle zapowiada :sad::sad::sad:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    masakra nie ?
    że w ogóle są takie zacofane kraje na świecie... :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorjem
    • CommentTimeOct 10th 2011 zmieniony
     permalink
    Dałaś mi Aga do myślenia z ta reformą edukacji. Nie mam nic przeciwko temu, żeby 6-latki poszły do szkoły - uważam, ze teraz dzieci mają większe możliwości przyswajania wiedzy od najmłodszych lat i uczą się szybciej. Maks, zupełnie przeze mnie nie edukowany na silę, zna liczby do 100, wszystkie literki od dawna, potrafi napisać niektóre i przeczytać pojedyncze słowa, teraz chłonie cyfry i litery po angielsku - a ma cztery lata i jest normalnym chłopcem, nie jakimś geniuszem. Czego miałby się uczyć za 3 lata? Literek? Przecież już dawno to za szkołę zrobiła rybka mini mini ;)
    Ale argumenty podwójnego rocznika są naprawdę mocne. Jeśli mój syn, tylko dlatego że trafił na "zły rocznik" ma uczyć się w przepełnionych klasach, w późnych godzinach lekcyjnych, rywalizować z półtora roku starszymi kolegami, bić się z 2xwiększą grupa niż inni o dobrą szkolę, uczelnię, potem pracę.. to aż mam nadzieję, ze nie zda w pierwszej klasie ;)
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Wow Jem to Maks jesty zdolniacha! bo moja Weronika ma problem z policzeniem do 5 a o literkach nie mamy co rozmawiać. Miesza kolory nie ma ochoty bu jej czytać czy takie hmm edukacyjne zabawki
    Niestety nie mam Mini Mini wiec nie wiem jak te bajki mogą pomóc - ale zapewne jakiś wpływ mają
    --
    •  
      CommentAuthorHussy
     permalink
    TEORKA: czy któraś oglądała dzisiejszy odcinek rozmów w toku ?

Ja oglądam. Jak Ewa rozmawiała z dziewczyną w okularach to tak mnie ścisnęło serce,że się popłakałam.. A jak usłyszałam,że tam nie ma "czegoś" takiego jak pedofil to po prostu byłam w szoku.. ,albo dziewczynka 3 letnia zgwałcona.. I sam fakt sprzedania WŁASNEGO dziecka jest po prostu przerażający..
    TEORKA: że w ogóle są takie zacofane kraje na świecie...

Mi się czasem w głowie nie mieści co się dzieje na tym świecie.. Ostatnio przeczytałam,że w Chinach jedzą psy i robią z nich gulasze i w każdym barze można sobie zamówić dowolny organ/część jaki/jaką chce się zjeść.. A przygotowanie jest proste. Obdzierają ze skóry na żywca i wrzucają do wrzątku.
    --
    •  
      CommentAuthorjem
     permalink
    Agunia, nic na siłę, jeśli akurat Weronikę to jeszcze nie interesuje ;) Ma przecież czas ;)
  7.  permalink
    anne76: przygotowanie zaplecza technicznego - tak to ujmijmy, a przygotowanie dzieci to moim zdaniem dwie różne rzeczy... problem w tym, że muszą się zgrać... i to idealnie... poza tym musi być do tego wszystkiego odpowiednio dopasowany program nauczania... no bo co to znaczy, że 6-latek jest gotowy do szkoły? umysł chłonny to jedno, ale umiejętność długiej koncentracji i wysiedzenia bez wiercenia się i gadania przez lekcję, to drugie... niestety w wielu szkołach nadal - mimo, że ponoć zalecenia są inne - maluchy siedzą normalnie w ławkach i uczą się podobnie jak starsze dzieci...
    znam trochę obecnych 5-latków i uwierzcie, że wiele z nich zupełnie nie nadaje się do szkoły - właśnie dlatego, że nie wysiedzą "przepisowych" 45 minut... :(

Dzieci siedzą w ławkach bo z reguły szkoła nie ma możliwości lokalowych- wiec koło się zamyka. Nie taki był cel tej reformy. Celem wychowania fizycznego tez nie były ćwiczenia wykonywane w ciszy na korytarzu, gdy inne klasy mają lekcje...W tej chwili celem stała się przepychanka polityczna
    Gotowość szkolna to nie tylko umiejętność wytrzymania 45 min w pozycji siedzącej.
    •  
      CommentAuthorwhite_lady
    • CommentTimeOct 11th 2011 zmieniony
     permalink
    jem nie wszystkie dzieci są takie jak Twój synek... jak chcesz to poślij swojego malucha do szkoły wcześniej ale nie znaczy to że milion innych dzieci ma też iść do szkoły bo jest jakiś procent dzieci które już przyswoiły wiedzę 6-latków czy 7-latków. Dodałaś jeszcze istotną własność: "Maks, zupełnie przeze mnie nie edukowany na silę" ciekawe czy byłby taki chętny do nauki gdyby go zmuszono iść do szkoły wcześniej?:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    ALe tu nie chodzi jedynie o przygotowanie intelektualne! Dużo ważniejsza na tym etapie jest gotowość emocjonalna.
    Moje dziecko jest z feralnego rocznika 2006. Aktualnie odbywa roczne przygotowanie przedszkolne, tzw. zerówkę (w przedszkolu). Na zebraniu rodziców powiedziano nam, że wcale za rok nie będzie obowiązku posłania tego rocznika do I klasy (zdziwiłam się mocno). Dzieci będą "badane" przez psychologa, chyba nawet niebawem. Jeśli z opinii wynikać będzie niegotowość emocjonalna, rodzic będzie mógł pozostawić dziecko na kolejny rok w oddziale zerówkowym.
    To mnie przekonuje.
    Mój Synek jest inteligentnym, bystrym dzieckiem, ale trudno mi ocenić, czy emocjonalnie da radę w I klasie. Liczę, że psycholog w tej kwestii się wypowie.
    -- Mama M & N & W
  8.  permalink
    Bewe- no własnie rozmawiałyśmy o tym,że reforma zakłada,że obowiazkowo do szkoły pójdą sześciolatki w 2013roku, wiec Twoje dziecko nie łapie się na "felerny" rocznik.
    ZMIANY
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
    • CommentTimeOct 11th 2011
     permalink
    sluchajcie, ktoś musi trafić na podwójny rocznik, inaczej się tego nie da zrobić. Moje dziecko z lutego 2006 trafi do takiego i zdaję sobie sprawę że będzie ciężko.

Ale u nas może szykować się duży plus- grupa Hanki (głównie obecnie sześciolatki i trochę- jak Hania- pięciolatków) być może da się w dużej części przepisać do pobliskiej podstawówki do jednej klasy. Wiem że nie wszędzie się tak da, ale może warto się zakręcić w tej kwestii?
    --
  9.  permalink
    da się zrobic inaczej. Wystarczy podzielic rocznik na 2- czyli,że dzieci urodzone do połowy roku ida z 1 rocznikiem, a urodzone w drugioej połowie z kolejnym
  10.  permalink
    Poza tym zawsze moze zostac po staremu- i to tez jest wyjście.
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    aga1976: no własnie rozmawiałyśmy o tym,że reforma zakłada,że obowiazkowo do szkoły pójdą sześciolatki w 2013roku

Z artykułu, który linkowałaś na poprzedniej stronie: niedawno minister Katarzyna Hall ogłosiła, że widzi możliwość rozciągnięcia reformy obniżającej wiek szkolny w czasie - może się okazać, że w 2012 roku obowiązkowo do szkół pójdą sześciolatki urodzone do sierpnia

Jak dla mnie to pierwotną reformę polegającą na nałożeniu obowiązku posłania do I klasy rocznika 2006 już w 2012r. planują zmienić tak, że dzieci z 2006 r. urodzone po sierpniu będą mogły pójść do I klasy w 2013r. a nie w 2012r.
    Nie doczytałam, by ten artykuł z Gazety dotyczył późniejszego (tj. dopiero w 2013r.) posłania wszystkich dzieci z 2006r. do szkoły podstawowej.

Tym samy mój Syn urodzony w maju 2006r. wedle reformy pójdzie do i klasy we wrześniu 2012r. (chyba że uda się zadziałać z opinią psychologa, o czym wyżej napisałam).
    Idę teraz poczytać to, co zalinkowałaś przed chwilą.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Jestem po lekturze.
    To są nadal TYLKO propozycje zmian ustawowych. Na chwilę obecną obowiązuje ustawa obejmująca od roku szkolnego 2012/13 obowiązkiem szkolnym dzieci z rocznika 2006 .
    Nie wiem zatem aga1976, w czym się pomyliłam, pisząc że rocznik 2006 jest feralny?
    -- Mama M & N & W
  11.  permalink
    Bewe- ponieważ stale obserwuję poczynania MeN- u wiem,że propozycja za moment stanie się faktem, wiec obowiązek szkolny w roku 2013 bedzie obejmował sześciolatków urodzonych w 2007r
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Wow, prorok z Ciebie :bigsmile:

Tak czy siak na poprzednich stronach rozmawiałyśmy o przyszłorocznych 6-latkach, które obowiązkowo pójdą do I klasy. Tego też dotyczyła moja wypowiedź.
    Nie bardzo rozumiem zatem przywoływania mnie do porządku, jako tej która rzekomo nie wie, czego dotyczy dyskusja.
    -- Mama M & N & W
  12.  permalink
    Przywołałam Cię do porządku?
    A gdzie?
    Rozmawiamy, bo co rusz są zmiany w tym temacie.
    Strasznie drażliwa jestes:shocked:
    pms? ;)
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    aga1976: Bewe- no własnie rozmawiałyśmy o tym,że reforma zakłada,że obowiazkowo do szkoły pójdą sześciolatki w 2013roku, wiec Twoje dziecko nie łapie się na "felerny" rocznik.

A ja pytam, kto o tym rozmawiał i kiedy?
    Bo dyskusję śledziłam i nie padło to stwierdzenie ani razu. Zatem wyaziłam swoje zdanie odnośnie posłania mojego dziecko ur. w 2006r do szkoły podstawowej w 2012r., bo tego dotyczy ustawa reformująca, komentowana na stronie poprzedniej.
    Po czym pada z Twej strony, że rozmawiacie o roku 2013
    Nie wiem, dlaczego skierowałaś to "upominanie" do mnie? Nie uważam, żeby moje komentarze o feralnym roczniku 2006 były od czapy.
    pms raczej nie, dzięki za troskę
    :bigsmile:

drażliwa?
    Uważam, że dyskusja powinna być przejrzysta. Łamiesz tę przejrzystość czyniąc mi uwagę nt. wypowiedzi umieszczanej wcześniej, a więc siłą rzeczy nie mogącej odnościć się do tematu posłania do szkół w roku 2013 dzieci 6-letnich, o czym zalinkowałaś później.
    -- Mama M & N & W
  13.  permalink
    zalinkowałam wczesniej artykuł, który móiwł o zamieszaniu z komuniami w 2014.Później powiedziałam coś o roczniku mojej córki- a widac z suwaka ile ma lat ;)Myslałam,że rodzice dzieci "okołoobowiązkowych" sledzą te zmiany.
    No ale niewazne.
    Proszę o wybaczenie. Pokornie. I dzięuję za zdyscyplinowanie.
    Mam mocne postanowienie poprawy.
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Forum daje możliwość wyłączenia wyświetlania suwaków itp. Zatem nie każdy uczestniczący w dyskusji musi wiedzieć, ile lat ma Twoja córka :wink:
    A z linka o zawieszeniu komunii wynika, to co już zacytowałam, czyli możliwość rozciągnięcia reformy obniżającej wiek szkolny w czasie (może się okazać, że w 2012 roku obowiązkowo do szkół pójdą sześciolatki urodzone do sierpnia).
    Nikt z dysputantów jak dotąd nie wybiegał w czasie do roku 2013, rozmowa dotyczyła ogólnych założeń reformy.
    Stąd moje stanowcze (może nazbyt - dlatego przepraszam) NIE dla Twojego stwierdzenia, że rozmowa dotyczy roku 2013, podczas gdy pisałyśmy nieco o czym innym.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorAgunia05
     permalink
    Pewne jest że księża nie zgodzą się przyjać dziecka 7letniego do komunii a i ja nie wyobrażam sobie by Weronika opanowała wszystkie modlitwy i zagadnienia mając lat 7 - no może i wykuje ale czy zrozumie?
    Zobaczymy jak to wszystko będzie ale mam nadzieję że upadnie ta reforma! i bardzo tego bym chciała
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Agunia05: nie wyobrażam sobie by Weronika opanowała wszystkie modlitwy i zagadnienia mając lat 7 - no może i wykuje ale czy zrozumie?

Ja się w ogóle zastanawiam jaki jest cel wykuwania na pamięć tych wszystkich formułek nawet przez 8 letnie dziecko...
    --
    •  
      CommentAuthorTamara74
     permalink
    Jaheira - ja tę wątpliwość miałam przed swoją komunią i bierzmowaniem:) i ksiądz miał ze mną nie lada problem, bo powiedziałam, ze skro nie rozumiem, a on mi nie ma czasu tłumaczyć, to się nie nauczę i tyle:shocked:. I się nie nauczyłam.
    •  
      CommentAuthorScorpi
    • CommentTimeOct 12th 2011
     permalink
    Agunia05, uważasz, że 8 czy 9 letnie dziecko zrozumie istotę tych modlitw/formułek nauczonych na pamięć, myślę, że nie, osobiście uważam, że dziecko powinno świadomie przyjmować komunię i na pewno nie jest to wiek 8-9 lat, w takim wieku, to dzieciaki chcą iść do komunii, bo ich koledzy/koleżanki idą i jest wtedy ich święto i są prezenty... a przecież podobno nie o to chodzi.
  14.  permalink
    A ja chciałam sie pochwalic ze skladam w przyszlym tygodniu papiery do Elitarnej Szkoły Służb Ochrony i Biznesu. Ostanie przezycia pchnely mnie do takiej decyzji i nietylko. Nie dlugo bede tak wygladac :wink:

http://cobra2.com.pl/index.php3?action=galeria&id=9
    --
    •  
      CommentAuthorMrsCreme
    • CommentTimeOct 13th 2011
     permalink
    jeju, Elitarna Szkoła... tak groźnie brzmi... ;)

ja proszę z poprzedniej dyskusji wytłumaczenie: czy moje dziecko urodzone w lutym 2006 może czy musi iść do szkoły w 2012 roku? A co z jej kuzynką ur. w październiku 2006?
    Aga, proszę wytłumacz mi tą pewność co do legislacji tego rozwiązania, bo ja mam pewne obawy związane z kwestią wyborów, rejestracji starego-nowego rządu itp.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.